- 3 hrs
- 3.5 hrs
- 4 hrs
- 4.5 hrs

Option 2 : 3.5 hrs

**Given:**

(Upstream + Downstream)'s speed = 48 km/h

Stream's speed = 3.5

Distance to travel = 96.25 km

**Concept:**

The speed downstream is the sum of the speed of the boat and the speed of the stream.

**Formula used:**

Speed = distance/time

Boat's speed = (U + D)/2

**Calculation:**

Boat's speed = 48/2 = 24 km/h

Downstream speed = 24 + 3.5 = 27.5 km/h

Time = 96.25/27.5 = 3.5 hrs

**∴ The time will be 3.5 hrs**

India’s **#1 Learning** Platform

Start Complete Exam Preparation

Daily Live MasterClasses

Practice Question Bank

Mock Tests & Quizzes

Trusted by 2,17,00,894+ Students

Testbook Edu Solutions Pvt. Ltd.

1st & 2nd Floor, Zion Building,

Plot No. 273, Sector 10, Kharghar,

Navi Mumbai - 410210

[email protected]
Plot No. 273, Sector 10, Kharghar,

Navi Mumbai - 410210

Toll Free:1800 833 0800

Office Hours: 10 AM to 7 PM (all 7 days)